środa, 13 sierpnia 2014

Tarta z malinami i borówkami

Dzisiaj przepis* na tartę na kruchym spodzie, z kremem śmietankowym i borówkami, malinami, lub innymi owocami jakie lubicie.
Przepis na tartę o średnicy 25cm (jeśli ciasta zostanie, można je zamrozić).


Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki (ok. 250g)
150g zimnej margaryny (lepsze jest prawdziwe masło, ale ja akurat miałam w lodówce tylko to...:-)
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę lub masło, cukier, szczyptę soli i jedno jajko. 
Zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa. 
Zawijamy kulę ciasta w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Zimną masę rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm podsypując mąką, wykładamy na formę wysmarowaną margaryną/masłem, uzupełniamy ewentualne niedobory ciasta palcami. 
Ciasto w formie nakłuwamy delikatnie widelcem, zakrywamy folią aluminiową, obciążamy (ja używam zwykłego ryżu) i pieczemy przez 15 minut.
Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 20 minut, na złoty kolor. 
Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia.

Składniki na masę śmietankową:
200g zimnego serka mascarpone
200g mleka skondensowanego słodzonego (schłodzonego w lodówce 24 godziny przed robieniem tarty)

pudełko borówek, malin, lub innych ulubionych owoców sezonowych :-)


Serek przekładamy do miski i miksujemy końcówkami do ubijania białek ok. minuty.
Dodajemy mleko skondensowane i miksujemy całość na średnich obrotach ok. 3-4 minut, aż masa zgęstnieje.
Wykładamy na wystudzony spód, a następnie przystrajamy świeżymi owocami. 
Tartę należy schłodzić w lodówce ok. 1 godziny.
Przed podaniem można posypać ją cukrem pudrem i przystroić świeżymi listkami mięty. :-)

Pamiętajcie, że istotne jest, żeby składniki były schłodzone, masa nie miksowana zbyt długo i na za dużych obrotach- konsystencja ma być taka, żeby po nabraniu na łyżeczkę masa zachowała kształt. 
Uważajcie również, żeby nie wyłożyć kremu na ciepły spód- wszystko Wam się wtedy rozpłynie.

Smacznego! :-)
K.

*Przepis jest wynikiem drobnych modyfikacji i połączenia receptur z dwóch na pewno znanych Wam blogów, mianowicie: www.kwestiasmaku.com oraz www.mojewypieki.com


7 komentarzy:

  1. Wydaje się proste :) może się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, z owocami musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszła przepyszna! Słodki krem + lekko kwaśne owoce to duet idealny. :-)

      Usuń
  3. Tarta wygląda wspaniale :) Już wiem co będzie w niedzielę do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 47 years old Software Consultant Ferdinande Matessian, hailing from Oromocto enjoys watching movies like Euphoria (Eyforiya) and Beekeeping. Took a trip to Lagoons of New Caledonia: Reef Diversity and Associated Ecosystems and drives a Alfa Romeo 8C 2900B Pinin Farina Cabriolet. sprawdz ta strone internetowa

    OdpowiedzUsuń