niedziela, 13 kwietnia 2014

Szybkie Wielkanocne pasty do jajek

Trzy pasty do jajek, wszystkie na bazie naturalnego serka do smarowania, więc zdrowo i lekko. Przepisy są proste, wiec idealne na ten okres w którym czasu ciągle jest za mało.


Pierwszą z nich i tą która przemawia do naszych kubków smakowych najbardziej jest:
Pasta z suszonymi pomidorami
Składniki:
100g serka naturalnego
4 suszone pomidory w zalewie
0,5 cebulki
pieprz
odrobina soli (my polecamy himalajską)
zioła prowansalskie

Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (oliwa nie jest potrzebna, pomidory są w zalewie więc nic się nie przypala :-), podduszamy ok 10 minut.
Kiedy przestygną, dodajemy do nich resztę składników i dokładnie mieszamy.
Uwaga! Ostrożnie z solą i ziołami- pomidory są z zalewy,więc są już dosyć mocno doprawione.
Pastę wstawiamy na 15 minut do lodówki

Pasta łososiowa z kukurydzą
Składniki:
100g serka naturalnego
90g łososia w sosie własnym
4 łyżeczki kukurydzy
6 oliwek
1/4 cebuli
pieprz
odrobina soli 

Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, dodajemy rozgniecionego widelcem łososia, serek, przyprawy.
Wstawiamy na 15 minut do lodówki.

A dla fanów ostrzejszych smaków mamy:
Ostra pasta z papryczką chili
Składniki:
80g serka naturalnego
0,5 średniej papryki
1 mini papryczka chili
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy serek, 
przyprawy i dokładnie mieszamy.
Wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Do ozdobienia jajek z pastami polecamy olbrzymią ilość szczypiorku. :-)
Smacznego!

K&A



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz