sobota, 26 kwietnia 2014

Prosty, swojski chlebek pszenny

Kochani, z małym poślizgiem, ale wrzucamy przepis na smaczny chlebek pszenny- pracy dużo przy nim nie ma, wiemy co do niego wrzucamy, tym samym jest na pewno dużo zdrowszy niż ten kupny. :-) 
My jadłyśmy go przez 5 dni, i słowo- trzymany w opakowaniu wcale nie był twardy tego piątego ;-)
Przepis na trzy keksówki o długości 20cm, lub 2 o długości 30cm.


Składniki na ciasto:
1kg mąki pszennej/ tortowej
200g otrąb owsianych lub pszennych
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
2 cebule (opcjonalnie, jeśli ktoś nie lubi- nie dodaje :-)
100g drożdży
4 szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:
2 łyżki prażonego sezamu
1 jajko
oliwa do wysmarowania keksówek

Mąkę przesiewamy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podduszamy na patelni. Studzimy.
Dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników łącznie z cebulką.
Zagniatamy ciasto. Przelewamy do keksówek. Smarujemy wierzch wodą (dzięki temu skórka nie będzie zbyt twarda).
Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy chlebki roztrzepanym jajkiem z sezamem.
Pieczemy ok. 1godziny i 20-30 minut.

Wskazówka: żeby skórka nie była zbyt twarda, poza posmarowaniem chlebków wodą można też spryskać piekarnik wodą w środku na początku rozgrzewania, przed wstawieniem chlebków.



Smacznego! :-)

K&A





2 komentarze:

  1. Właśnie wyciągłam z pieca!! Wyszedł prze prze przepyszny! Został zjedzony do połowy jeszcze ciepły, wersja z cebulką jak najbardziej trafiona w 10! Polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :-) Był to pierwszy chleb jaki w życiu upiekłam, dosyć dawno temu w sumie. Ale bardzo dobrze pamiętam, że u mnie również większość została zjedzona jeszcze na ciepło. :-)
      Pozdrawiam,
      K.

      Usuń