sobota, 8 marca 2014

Białe trufle z migdałami

Bardzo słodkie, kokosowe.
Przepis na 10 dużych trufli.



Składniki:
150 g białej czekolady
80 g serka mascarpone
1 łyżka wódki lub malibu
10 obranych migdałów
wiórki kokosowe

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Serek mascarpone miksujemy dodając wódkę lub rum.
Przestudzoną czekoladę dodajemy do serka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Wstawiamy do lodówki na ok 2-3 godziny (masa musi być na tyle twarda, żeby można było formować kulki, w przeciwieństwie do czekolady czarnej, biała będzie trochę rzadsza, a trufle wyjdą bardziej miękkie, kremowe i będą wymagały przechowywania w lodówce)
Lepiąc trufle do połowy z nich dodajemy po jednym migdale, następnie uformowaną kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych.
K.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz