piątek, 22 sierpnia 2014

Tarta truflowo-malinowa z bakaliami

Dzisiaj tarta truflowo-malinowa z bakaliami.
Trufla przełamana lekko kwaśnym smakiem malin, a całość dopełniona bakaliami.
Tartę robi się bardzo szybko- jak zwykle najwięcej czasu zabiera pieczenie. 
Przepis na tartę o średnicy 26cm.


Składniki na ciasto*:
2 szklanki mąki (ok. 250g)
150g zimnej margaryny (lepsze jest prawdziwe masło, ale ja akurat miałam w lodówce tylko to...:-)
1,5 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajko

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę lub masło, cukier, szczyptę soli i jedno jajko. 
Zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa. 
Zawijamy kulę ciasta w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Zimną masę rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm podsypując mąką, wykładamy na formę wysmarowaną margaryną/masłem, uzupełniamy ewentualne niedobory ciasta palcami. 
Ciasto w formie nakłuwamy delikatnie widelcem, zakrywamy folią aluminiową, obciążamy (ja używam zwykłego ryżu) i pieczemy przez 15 minut.
Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut (w zależności od piekarnika), na złoty kolor. 
Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia.

Składniki na masę truflowo-malinową:
340g serka mascarpone
250g czekolady (100 mlecznej, 150 ciemnej)
2 łyżki wódki
300g świeżych malin

Dodatkowo:
100g bakalii 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
W tym czasie miksujemy na niskich obrotach serek mascarpone przez ok. 3-4 minuty, dodając w trakcie 2 łyżki wódki.
Do serka powoli wlewamy wystudzoną czekoladę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Po zmiksowaniu masy dodajemy świeże maliny i wszystko delikatnie mieszamy łyżką (nie przejmujcie sie, jeśli maliny się rozpadną :).

Całość wykładamy na wcześniej wystudzony spód, a wierzch posypujemy bakaliami (ja użyłam mieszanki  studenckiej wymieszanej z płatkami migdałów).
Tartę należy schłodzić ok. 45 minut przed podaniem.



Smacznego! :-)
K.

*Zmodyfikowany przepis z: www.kwestiasmaku.pl

1 komentarz: