poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Najlepsze muffiny cynamonowe

Słodki cynamonowy smak z wyczuwalną nutą jabłek.
Robi się je błyskawicznie.
Przepis na 18 muffin.


Składniki "suche":
2 szklanki mąki (szklanka 250ml)
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej lub mieszanki przypraw do grzanego wina i piwa :-)
szczypta soli

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy resztę suchych składników, a nastepnie wszystko mieszamy.

Składniki "mokre":
100g masła
3 jajka
3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
3 jabłka 
1/3 szklanki oleju

Masło rozpuszczamy i studzimy.
Jabłka kroimy w kostkę.
Do drugiej miski wbijamy jajka, które przez chwilę ubijamy, a  następnie dodajemy resztę mokrych składników (wystudzone masło, jogurt, jabłka i olej) . 
Wszystko mieszamy do połączenia składników.

Mokre skłaniki przelewamy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy z kostkami jabłek.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Muffiny przekładamy do papilotek lub silikonowych foremek i pieczemy przez ok.18-20 minut.




Smacznego! 
K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz