poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Lekkie jabłka pieczone z pianką bananową i żurawiną

Jabłka pieczone wypełnione pianką bananową na bazie jogurtu naturalnego, lub greckiego.
Nie ma tu nawet grama białego cukru, a jedno jabłko ma ok. 140 zdrowych kalorii.
Całość wychodzi niezbyt słodka, więc to dobry przepis dla osób ceniących delikatne przekąski i desery.
Na dodatek wszystko przygotowuje się błyskawicznie- nie dłużej niż 10 minut, nie licząc czasu pieczenia.
Przepis na 4 średniej wielkości jabłka.


Składniki:
4 średnie jabłka

1 mały banan lub pół dużego
100g jogurtu greckiego lub naturalnego (gęstego)
1 średnie jajko
30g suszonej żurawiny

opcjonalnie: łyżeczka miodu, cynamon itp.

Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, jajko, żurawinę i mieszamy (możemy też dodać troche cynamonu).
Od jabłek odcinamy "kapelusiki", nożem wycinamy gniazda.
Środek po brzegi wypełniamy przygotowaną masą i zakrywamy "kapelusikami".
Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.
Po wyjęciu jabłko możemy skropić odrobiną miodu.



Smacznego! :-)
K.

2 komentarze: