wtorek, 2 września 2014

Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulką i majerankiem

Tym razem dla odmiany coś na obiad.
Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulką i majerankiem- właśnie w takiej postaci lubię ją najbardziej.
Spróbujcie, jeśli nie jesteście przekonani- na pewno nie pożałujecie.
Przepis na 4 porcje.


Składniki:
2 duże cebule
450g wątróbki drobiowej
2,5 jabłka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżka mąki 
sól
pieprz
majeranek
2 liście laurowe

1. Dusimy pokrojoną w piórka i delikatnie posoloną cebulkę na łyżce oleju, dodając w takcie trochę wody. Do miękkości. 
2. Wątróbkę płuczemy, suszymy, kroimy w grubą kostkę i obtaczamy w niewielkiej ilości mąki (dzięki temu nic nie będzie pryskać kiedy wrzucimy wątróbkę do rozgrzanego rondelka). 
3. Tak przygotowaną wrzucamy do rondelka z rozgrzaną łyżką oleju i podsmażamy ok. 3-4 minut z każdej strony. 
4. Do wątróbki przekładamy duszoną cebulkę, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
5. Obieramy w tym czasie jabłka i kroimy w grubą kostkę. Tak przygotowane dorzucamy do wątróbki z cebulką (jedno z jabłek możecie przekroić tylko na pół i udekorować później całe danie podobnie jak na zdjęciu :)
6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sporą ilością majeranku, liściem laurowym i dusimy przez ok. 10-15 minut.

I gotowe! :-)





Smacznego!
K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz