piątek, 7 marca 2014

Batoniki musli

Przepis który wypróbowałyśmy pochodzi stąd, natomiast poddałyśmy go lekkim modyfikacjom.
Batoniki nie zawierają ani cukru (słodzone są miodem), ani masła. Idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie. 


Składniki "suche":
2 szklanki płatków owsianych (my preferujemy górskie)
0,5 szklanki mąki żytniej lub pełnoziarnistej
0,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki słonecznika
0,5 szklanki orzechów ziemnych (posiekanych)
0,5 szklanki migdałów (posiekanych)
0,5 szklanki rodzynek
0,5 suszonych moreli, śliwek i daktyli

Składniki "mokre":
4 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
1/4 szklanki wody
2 białka
30g gorzkiej czekolady (70%)

Suche składniki mieszamy w jednej misce. 
W szklance mieszamy miód, oliwę i wodę.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do suchych składników dodajemy mokrą mieszankę, dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Blachę do pieczenia (20x30) wykładamy papierem do wypieków, wykładamy masę, równomiernie rozkładamy i wyrównujemy, dociskając łyżką. 
Pieczemy przez ok. 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu polewamy upieczoną masę rozpuszczoną czekoladą, odstawiamy na ok.1h w chłodne miejsce po czym kroimy na mniejsze kawałki (nie polecam krojenia "na gorąco" ponieważ masa jest wtedy bardo krucha).
Smacznego!
K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz