czwartek, 27 lutego 2014

Trufle deserowe z orzechami

Do zrobienia trufli zainspirował mnie przepis stąd.
Przepis na 12 średniej wielkości trufli.



Składniki:
150 g gorzkiej czekolady (70%)
80 g serka mascarpone
2 łyżki wódki lub rumu
6 orzechów laskowych
10 orzechów włoskich (pokruszonych)
Kakao (to prawdziwe :- )

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Serek mascarpone miksujemy dodając wódkę lub rum.
Przestudzoną czekoladę dodajemy do serka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny (masa musi być na tyle twarda, żeby można było formować kulki.)
Lepiąc trufle do połowy z nich dodajemy po jednym orzechu laskowym, następnie uformowaną kulkę obtaczamy w kakao. Z pozostałej połowy masy lepimy trufle, po czym obtaczamy je tylko w pokruszonych orzechach włoskich.


Smacznego!
K.

3 komentarze:

  1. kulinarny orgazm..... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobre-potwierdzam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dziwię się, że zrobiły furorę; musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń