wtorek, 25 lutego 2014

Muffiny jabłkowo-bakaliowe bez cukru

Na pierwszy ogień idą lekkie, miękkie muffiny bez dodatku cukru.
Dobre rozwiązanie na deser dla dzieci, czy osób nie przepadających za bardzo słodkimi przekąskami.
Muffiny wychodzą chrupiące na zewnątrz i mięciutkie, lekko wilgotne w środku. 
Przepis na 12 muffin. 


Składniki "suche":
1 szklanka mąki żytniej
0,5 szklanki otrębów owsianych
0,5 szklanki otrębów pszennych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
0,5 łyżeczki cynamonu
3 łyżki słonecznika
1 łyżka rodzynek
6 orzechów laskowych (pokruszonych)
6 suszonych moreli (pokrojonych w kostkę)
6 migdałów (pokruszonych)

Składniki "mokre":
0,5 szklanki mleka (ja użyłam 2%)
2 łyżki jogurtu naturalnego (lub greckiego)
5 łyżek oliwy
4 łyżki miodu
2 jajka
1 jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)

Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, dokładnie.
Powstałą "mokrą" masę wlewamy do miski z suchymi produktami.
Mieszamy, ale niezbyt dokładnie.
Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni.
Masę przelewamy do silikonowych foremek (nie polecam pieczenia w papierowych papilotkach ze względu na małą ilość tłuszczu w muffinach).
Pieczemy ok. 20-25 minut.


Smacznego!
K.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz