Na pierwszy ogień idą lekkie, miękkie muffiny bez dodatku cukru.
Dobre rozwiązanie na deser dla dzieci, czy osób nie przepadających za bardzo słodkimi przekąskami.
Muffiny wychodzą chrupiące na zewnątrz i mięciutkie, lekko wilgotne w środku.
Przepis na 12 muffin.
Składniki "suche":
1 szklanka mąki żytniej
0,5 szklanki otrębów owsianych
0,5 szklanki otrębów pszennych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
0,5 łyżeczki cynamonu
3 łyżki słonecznika
1 łyżka rodzynek
6 orzechów laskowych (pokruszonych)
6 suszonych moreli (pokrojonych w kostkę)
6 migdałów (pokruszonych)
Składniki "mokre":
0,5 szklanki mleka (ja użyłam 2%)
2 łyżki jogurtu naturalnego (lub greckiego)
5 łyżek oliwy
4 łyżki miodu
2 jajka
1 jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)
Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, dokładnie.
Powstałą "mokrą" masę wlewamy do miski z suchymi produktami.
Mieszamy, ale niezbyt dokładnie.
Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni.
Masę przelewamy do silikonowych foremek (nie polecam pieczenia w papierowych papilotkach ze względu na małą ilość tłuszczu w muffinach).
Pieczemy ok. 20-25 minut.
Smacznego!
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz