czwartek, 3 kwietnia 2014

Razowo-pszenne naleśniki z warzywami, prażonym sezamem i serem "śmierdziuchem" :-)

Dziś więc przepis na zapiekane naleśniki z warzywami, prażonym sezamem i serem "śmierdziuchem", którego raczej w innej postaci niekoniecznie chciałybyśmy jeść.

Przepis na 6-8 naleśników (zależy od wielkości Waszej patelni)


Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 szklanka mąki pszennej
3 szklanki wody lekko gazowanej
2 jajka
szczypta soli (my używamy himalajskiej)
5 łyżek oliwy

Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i mieszamy do uzyskania jednolitego, w miarę rzadkiego ciasta. Smażymy naleśniki na patelni lekko wysmarowanej oliwą.

Składniki na farsz:
2 papryki
2 małe cebulki
15 małych pieczarek
8 łyżek prażonego sezamu
250g sera długo-dojrzewającego
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy

Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Podduszamy na oliwie na półtwardo dodając sól i pieprz.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
Kiedy warzywa przestygną dodajemy sezam i starty ser (zostawiając odrobinę na posypanie naleśników po zawinięciu).
Nakładamy farsz, zawijamy naleśniki i pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach. :-)




Smacznego!

K&A


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz