wtorek, 29 kwietnia 2014

Prosty chlebek razowy ze słonecznikiem


Dzisiaj, tak jak obiecałyśmy- chlebek z razowej mąki żytniej. 
Pieczywo wychodzi bardzo smaczne, zbite, nie rozpada się. 
Przepis na keksówkę.


Składniki:
0,5kg mąki razowej żytniej
100g płatków owsianych (my użyłyśmy błyskawicznych)
2,5 szklanki ciepłej wody
1 płaska łyżka soli (my użyłyśmy himalajskiej)
0,5 łyżki cukru
50g drożdży
6 łyżek słonecznika
2,5 szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:
oliwa (do nasmarowania formy)
jajko

Mąkę przesiewamy. 
Dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników (zostawiając odrobinę słonecznika do posypania na wierzch).
Zagniatamy ciasto. Przekładamy do naoliwionej keksówki. Smarujemy wierzch wodą (dzięki temu skórka nie będzie zbyt twarda).
Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy chlebek roztrzepanym jajkiem wymieszanym ze słonecznikiem.
Pieczemy ok. 1 godziny, zmniejszamy temperaturę do ok. 150 stopni i pieczemy jeszcze 20-30 minut.

Wskazówka: żeby skórka nie była zbyt twarda, poza posmarowaniem chlebków wodą można też spryskać piekarnik wodą w środku na początku rozgrzewania, przed wstawieniem chlebków.



Smacznego, jak zwykle! :-)
K&A

2 komentarze:

  1. A może na zakwasie spróbujecie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Chciałybyśmy jak najszybciej, natomiast jak to wyjdzie w praktyce jeszcze nie wiemy, ale pojawi się na pewno. :-) Jeszcze duuużo przed nami. :-)

      Usuń