czwartek, 27 marca 2014

Najlepsze niedietetyczne muffiny czekoladowe

Muffiny wychodzą idealne- chrupiące na zewnątrz, a miękkie i lekko wilgotne w środku. Bardzo czekoladowe.
Przepis na 24 muffiny.


Składniki suche: 
400g mąki
6 łyżek kakao (prawdziwego :-)
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 pokruszone czekolady (60-70%)

Składniki mokre:
2 szklanki mleka (temperatura pokojowa)
4 jajka
200g rozpuszczonego masła (musi być wystudzone)

Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, dokładnie.
Powstałą "mokrą" masę wlewamy do miski z suchymi produktami.
Mieszamy, ale niezbyt dokładnie.
Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni.
Masę przelewamy do foremek.
Pieczemy ok. 20-25 minut.






1 komentarz: